Царска експозиция гостува в Сливен за 3-ти март

„България в блясък" идва с темата за Владетелите, дворците и дейците на Третото Българско Царство

По повод Националния празник на България, 3 март, галерия „Димитър Добрович" Сливен и Движение за национално възраждане „Оборище" София ще представят пред сливенската публика изложбата „България в блясък" - „Владетели и дворци на Третото Българско Царство". Откриването е на 3 март 2015 г. от 12:30 часа в зала „Сирак Скитник".

Това е най-новата царската експозиция на „България в блясък", с темата за Владетелите, дворците и дейците на Третото Българско Царство. Изложбата е пътуваща и до сега фотосите са гостували в над 40 места в Европа, Азия и много градове на България . Автор на снимките и текстовете е Тошо Пейков - доктор по социология, фотограф, Изпълнителен директор на НДФ "13 века България"2005-2009г. Изложбата представя част от историята на България, все още непозната за много хора.

"Патриотизмът на младите българи е непросветен и затова той трябва да бъде просвещаван. В основата на патриотизма трябва да бъдат делата на българските царе от Борис-Михаил - Покръстител, цар Симеон Велики, цар Иван Александър до цар Иван Асен II, които са сътворили уникални манастири и духовни светилища. Младите хора на България трябва да видят, но трябва и някой да им покаже, прекрасните места на Родината ни"-казва авторът -д-р Пейков при откриването но първата изключителна изложаба в град Сливен през 2010 г.

„История на християнството по Българските земи", „Българският принос към Световното наследство", „Възрожденци и възрожденски градове" са предишните теми на „България в блясък".Фото-паната представят български обекти, поставени под закрилата на ЮНЕСКО.
Третото Българско Царство няма благороднически титли, но има всички атрибути на една монархия: просветени монарси, прекрасни дворци, дворцово общество, дворцов и обществен живот. Зад Двореца и дворцовото общество стоят имена и съдби на високо ерудирани хора, образовани в Европа. Изложбата ще покаже образите и живота на следосвобожденският елит на Царство България.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов