Допустимо е газифициране на сградите по програмата за саниране

Проведоха първата информационна среща в Русе за санирането

При голям интерес от страна на русенци премина първата информационна среща, свързана с Националната програма за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради. Над 400 русенци присъстваха в Пленарна зала на среща, която продължи над 2 часа, съобщиха от общината.

Инж. Кибритев, който преди две години беше проектен мениджър в екипа за северна България по проекта за разработване на подобни проекти по Европейската програма, направи презентация на Националната програма за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради. Той припомни, че 1 милиард е сумата, която ще бъде усвоена по програмата от всички общини на територията на страната. Тя ще е отворена до 2016 г. или до изчерпване на финансовия ресурс.

От направената презентация стана ясно, че допустимите дейности по националната програма не са само мерки за енергийна ефективност. Ще се финансират и мерки за конструктивно възстановяване, усилване и ремонт на сградата, когато те са предписани като задължителни в техническото обследване. Ще се ремонтират и стълбищните клетки на жилищата.

В стандартните мерки за енергийна ефективност са заложени дейности като подмяна на дограмата и изолиране на външните обграждащи елементи. Допустими са и  дейности, свързани с подобряване на енергийната ефективност на локални източници на топлина, собственост на сградата, газифициране на сградата, както и монтиране на възобновяеми източници на енергия, при условие че  произведената енергия ще се използва само за консумацията от собствениците и няма да се продава.

Интересна мярка, която също е допустима по програмата е реконструкция на системата на отопление, с което се постига ефект на отчитане на индивидуалното потребление на топлинна енергия и се избягват кражбите, елиминират се и загубите на енергия.

Екипът на Кремена Оджакова, началник на отдел „Управление на етажната собстевеност” е идентифицирал 329 допустими сгради за територията на Община Русе, от които 282 панелни блокове, 16 блока с пакетно повдигнати плочи и 31 – с едроплощен кофраж. По програмата не може да се кандидатства за частично саниране и отделни входове да подават документи.

Експертите от община Русе дадоха отговори на много от въпросите, които русенци зададоха. На въпросите, които участниците в срещата не успяха да дадат отговор на място, ще бъдат публикувани в сайта на Общината в секция „Етажна собственост“. Ще бъдат организирани и още подобни информационни срещи, а на 15 февруари министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова лично ще дойде в Русе за да отговаря на въпросите на гражданите.

Беше поет ангажимент към русенци за максимално съдействие относно процеса по кандидатстването, както с информация, така и с предоставяне на индивидуални консултации, където е необходимо, за да могат максимално много от тях да успеят да санират своите блокове.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)