Ученици на МГ "Баба Тонка" получиха призове на международен конкурс

Възпитаниците на гимназията грабнаха пет първи места

Русенските ученици направиха истински фурор на Националния кръг на Международния конкурс „Математика и проектиране”, който се проведе на 31 януари в София. В 5 от деветте направления на състезанието първото място е за ученици от МГ „Баба Тонка” – Русе, съобщиха от пресцентъра на Община Русе.

Младите русенски математици Юлиян Георгиев и Петър Киряков завоюваха Първо място в направление „Използване на математически методи за решаване на професионално-ориентирани задачи” с подобрена версия на проекта си „Редактор за оразмеряване на изображения S.I.R. – Smart Image Resizer”.  Момчетата са поканени да участват в Международния кръг на конкурса, който ще се проведе в началото на месец май в Москва.

Това е поредното отличие за проекта на Юлиян и Петър. В края на октомври 2014 г., дванадесетокласниците от МГ „Баба Тонка“, с научен ръководител Сюзан Феимова, спечелиха Първа награда на Първата ученическа научна сесия на Българска академия на науките.

Началото на Smart Image Resizer беше поставено по време на  Лятната изследователска школа по математика и информатика (ЛИШ’14), в която момчетата бяха част от групата русенски математици представили града ни. Участието им в школата се осъществи с подкрепата на Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“.  



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов