Река Янтра заля участък от път в Русенско

Следят се нивата на реките в област Русе

Река Янтра е заляла участък от пътя Бяла-Стърмен в област Русе, което е наложило неговото затваряне от днес на обяд. Това съобщи областният управител на Русе Стефко Бурджиев, предаде Дарик. Очаква се високата вълна по Янтра да премине до края на деня, като към момента няма опасност за населените места по поречието.

Бурджиев обясни, че обстановката засега е под контрол, като дежурни от общините извършват постоянни наблюдения. Директорът на общинската дирекция „Управление при кризи” в Русе Спасимир Димитров коментира, че в следващите три дни се очаква повишаване на нивото на река Русенски Лом на територията на общината, но няма опасност това да доведе до разливи.

Причината са високите води на реките Бели Лом, Черни Лом, Мали Лом и Баниски Лом, които формират Русенски Лом. Димитров каза още, че в момента река Русенски Лом е в коритото си, като до критичната точка на дигите има около 2,5 м.

Началникът на противопожарната служба в Русе комисар Димитър Павлов обясни, че река Бели Лом е заляла малък пешеходен мост в село Писанец, но няма опасност за населението или за наводняване на къщи.

В областта е създадена организация и са предприети всички мерки, като нивата на реките се следят, каза Павлов.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен