Бедствено положение е обявено в няколко общини (обзор)

В много селища има проблеми с електрозахранването, блокирани са и някои основни пътища

Бедствено положение е обявено в неделя на няколко места в страната, между които Смолян и отделни квартали на Бургас. Причина са обилните валежи и бурният вятър, предизвикали наводнения, прекъсване на електрозахранването и блокиране на пътища.

Община Смолян обяви бедствено положение, след като заради валежите река Черна излезе от коритото си на няколко места в града. Пред БНР областният управител Недялко Славов заявява, че сериозните проблеми са единствено в община Смолян. Има свлачища и срутвания по пътищата. Прекъснат е пътят към село Оглед, където нивото на река Арда се е вдигнало с около три метра. С около 30 см. прелива язовир "Златоград".

Река Поповска в ямболската община Болярово е преляла, съобщава агенция "Фокус". В село Попово са наводнени дворовете и приземните етажи на 15 къщи. Хората са изведени от домовете си и няма пострадали. Блокиран е пътят Елхово-Болярово при село Златиница, заради прелялата вода.

Частично бедствено положение е обявено и в Бургас, което се отнася за кварталите "Долно Езорово" и "Лозово". Затворен е пътят за кв. Долно Езорово. Около 120 къщи са наводнени в двата квартала. Има 10 наводнени къщи и в кв. "Сарафово".

Бедственото положение, обявено в събота в градовете Вършец и Берковица, остава в сила. В общо шест села все още електрозахранването не е възстановено напълно.

От ЧЕЗ съобщават, че проблеми с електрозахранването има в общините Радомир, Земен, Ковачевци. Частично електрозахранване има в общините Бобов дол, Невестино, Трекляно, Елин Пелин, Ихтиман, Самоков, Мирково, Костенец.

Поради наводнение е затворен и пътят Любимец-Свиленград в област Хасково. Има обходен маршрут през автомагистрала "Марица".

В Кюстендилско мокрият сняг е повалил множество дървета, блокирали някои пътища. На много места в града и областта има прекъсвания на електрозахранването заради скъсани от мокрия сняг кабели.

Заради паднали дървета е затворен и пътят Белово - Юндола.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов