Следственият арест в Русе не може да побере нелегалните бежанци

През януари са заловени 20 нелегални емигранти на Дунав мост

Капацитетът на следствения арест в Русе трябва да бъде разширен. За това сигнализираха от БЧК в града на среща по въпросите за бежанците. Разширяването е наложително заради зачестилите случаи на заловени нелегални емигранти на контролно-пропускателния пункт Дунав мост, предаде БНТ.

Случаите в Русе за нелегално преминаване на границата са свързани най-вече с опити да се излезе от страната през Дунав мост. Хванатите бежанци първо попадат в следствения арест, докато се реши къде да бъдат изпратени впоследствие. Там обаче няма достатъчно места, коментира председателят на областната структура на БЧК д-р Руденко Йорданов.

“Защото от един камион, ако излязат 30-40 души, те са нелегални и са обект на следствени действия, няма къде да бъдат настанени. Не можем да ги оставим в градинките на студа”, допълни той.

От Гранична полиция в Русе разказаха, че само от началото на месеца на Дунав мост са били заловени двайсет нелегални емигранти. Често чужденците са заедно със семействата си. С прокурорско постановление децата им се настаняват в приюта към БЧК. Според д-р Йорданов градът няма нужда от разкриване на център за бежанци, защото в страната има достатъчно.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов