Информационният център в Русе представи две нови оперативни програми

Експертите на ОИЦ-Русе акцентираха върху целите и приоритетите на двете програми

Областен информационен център представи днес пред медиите Споразумението за партньорство и двете одобрени до момента оперативни програми за периода 2014- 2020 - „Развитие на човешките ресурси" и „Транспорт и транспортна инфраструктура", съобщиха от информационния център.

Експертите на ОИЦ-Русе акцентираха върху целите и приоритетите на двете оперативни програми, върху дейностите, които ще се финансират. Диана Григорова запозна средствата за масово осведомяване с двете отворени процедури към момента - за младежка заетост и за разработване и внедряване на система за мониторинг, оценка и контрол за изпълнение на Националната стратегия на Република България за интегриране на ромите 2012-2020. Срокът за заявките за свободни работни места от работодателите по инициатива „Младежка заетост" вече отдавна изтече, а втората процедура бе обявена само преди 2 дни.

През първия програмен период инвестициите в жп и пътна инфраструктура са 68 : 32 процента в полза на автомобилния сектор, докато по новата ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура" средства между тях са разпределени поравно, изтъкна експертът Габриела Стефанова.

В презентацията си за ОПТТИ тя обърна внимание на идентифицирани за финансиране през новия програмен период проекти, които имат пряко и косвено отношение към Русе. В тази връзка съобщи, че на 7 януари 2015 г. в НКЖИ е подписан договорът по проект „Техническа помощ за изграждане на интермодален терминал в Северен централен район за планиране в България-Русе", който се съфинансира от ЕФРР по ОП „Транспорт" 2007-2013. След изпълнението на този проект се предвижда изграждането да се реализира в периода 2016-2020 по ОПТТИ.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов