Италия не избра президент на първи тур

Решаващ е вотът в събота

Италия не избра президент на първи тур, предадоха световните информационни агенции.

Гласуваха 1009 души.

Резултатът е очакван. За днес са насрочени 2 кръга, но най-вероятно и те ще завършат без резултат. Решаващ е вотът в събота.

По конституция държавният глава се избира от депутатите - национални и регионални. За победа кандидатът трябва да събере 2/3 от гласовете.

В събота ще е необходимо обикновено мнозинство от 50% + 1.

За фаворит се смята конституционният съдия и бивш министър Серджо Матарела.

От месеци продължават спекулациите за това, кой ще спечели. Президентът в Италия има широки, но неопределени правомощия, които варират от номинирането на премиери и налагането на вето на закони, до упражняване на морално въздействие върху политиката на правителството.

Припомняме, че до вота се стигна, след като 89-годишният президент Джорджо Наполитано подаде оставка в средата на януари, след 9 години на поста като се оправда с напредналата си възраст, която не му позволява да изпълнява задълженията си и да довърши втория си мандат.

40-годишният премиер Ренци тогава заяви, че иска бързо да постигне споразумение както със своята партия, така и с политическите си опоненти, за да се избере наследник на Наполитано.

Но тайното гласуване в парламента е непредсказуемо, като някои анализатори посочват, че Ренци може да настоява за нови избори, ако не може да събере широка подкрепа за нова държавен глава.       



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов