Четвърти век световният рекорд на трофей на благороден елен е в Силистренско

Най – големия ловен трофей в региона на Русе е отстрелян през 1988 год.

Вече четвърт век световният рекорд на трофей от благороден елен е от Силистренско,
това каза инж. Розали Коев, експерт по лова в Регионалната дирекция по горите в Русе, предаде Фокус.

На територията на дирекцията има три държавни ловни стопанства – „Дунав”, „Воден Ири хисар” и „Каракуз”. Инж. Розали Коев заяви, че екземплярът, носител на престижната титла за най-голям ловен трофей, е бил отстрелян през 1988 година и е получил оценка 273 точки.

„През 2014 г. регионална комисия за оценка на ловните трофеи е оценила 43 трофея от благороден елен. 14 от тях са със златен медал, тоест имат над 210 точки по международната система за оценка. Най-големият е с 227 точки. Тоест той има златен медал. Това е възрастен екземпляр, над 10-годишен с тегло на рогата около 12 килограма. 18 трофея са оценени със сребърен медал и пет с бронзов”, обясни инж. Коев.

Освен това има оценени десет трофея от глиган, пет са наградени със златен медал, три със сребърен и два с бронзов. Има един трофей от сръндак, оценен със сребърен медал и един трофей от муфлон, оценен със златен медал. През 2014 г. от възможността за упражняване на ловен туризъм са се възползвали 690 български ловци и 74 чуждестранни ловци. Инж. Розали Коев каза още, че държавните ловни стопанства участват в международни изложби и представят запасите си. Той заяви, че тепърва започват международните изложения, в които България ще участва.

Като предизвикателство за развитието на лова в този регион, инж. Розали Коев изтъкна осигуряването на запасите от дребен дивеч – фазан, заек, яребица, сърната. „Дива свиня има достатъчно, благородният елен също е близо до допустимият запас, но дребният дивеч е сравнително малко. В това отношение ловните сдружения ежегодно разселват изкуствено произведени птици във ферми, основно на фазан и яребица”, поясни инж.Коев. На година се разселват около 15 хиляди фазана и 2 хиляди яребици.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)