Русенско село под видеонаблюдение

Хората се опитват да предотвратят зачестилите кражби

Преди години кражбите от необитаеми къщи в село Черешово бяха придобили размерите на напаст. Според местните жители тогава не останал нито един двор, в който да не са влизали злосторници. За да спрат посегателствата обаче на няколко места в селото са монтирани видеокамери, предаде БНТ.

Рачо Стоянов е от Черешово, живее сам. Казва, че почти няма къща, където да не са нахълтвали крадци. Обикалят предимно нощем. Зимно време кражбите зачестяват. С годините посегателствата стават все по-различни.

“Отначало животни крадяха, сега повечето на пари наблягат. На възрастното население вземат пенсиите и бягат”, заяви той. За да се справят с кражбите по домовете, от кметството решават да поставят видеонаблюдение.

“Не мога да кажа къде точно са сложени, не трябва да се дава гласност на това нещо. Достъп до тях имат в РУП – Сливо поле, достъп имам и аз”, поясни Сидер Златев – кметски наместник в Черешово.

12 къщи в селото са купени от чужденци. Освен няколкото англичани в селото ваканционен имот има и австралиец. Затова системата от камери брани не само постоянно живеещите възрастни жители, но и необитаемите имоти на новите заселници.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов