Мъжкарско сдружение осигурява средства за хора в нужда

Решението ще бъде взето на 18-ия конгрес на уникалната организация

Сдружението на мъжкарите „Петел пее" в Банско ще осигури средства за подпомагане на хора в нужда в курортния град. Решението ще бъде взето на 18-ия конгрес на уникалната организация. Те се събират навръх 2 февруари, Петльовден, в местна механа. Всеки ще дари пари за благородната кауза, която се превърна в традиция за членовете на сдружението. На най-важния форум ще стане ясно на кого ще се помогне. Преди 4 години съратниците от „Петел пее" построиха кът за отдих в Пирин планина, пише "Стандарт". Той се ползва и от малки, и от големи, от банскалии, от гости на курорта.

„Всеки от нас даде своята лепта за осъществяването на идеята. За членовете на сдружението е от особено значение да са полезни на останалите хора", твърди секретарят и ковчежник на организацията Георги Цветков. „Петел пее" изгради още чешма, барбекю, монтира пейки и маси, постави и кошчета за отпадъци в къта за отдих. Редовно почистват и облагородяват стари и занемарени пътеки в планината. На своя конгрес ще умуват на кого да помогнат. Възможно е да заделят средства за две семейства в града, в които има дете инвалид. Със средствата ще се направи достъпна среда за малчуганите в района на домовете им. „Каквото друго поискат родителите от нас, ще го свършим. Ако трябва, ще боядисаме стаи, ще ремонтираме, ще стегнем жилищата им", казват мъжкарите на Банско. Те ще почистят и облагородят и някои от старите и занемарени пътеки в планината.

От „Петел пее" разкриха, че доста кметове и политици са подали заявления за членство, но не са издържали тестовете и затова тази година няма да се приемат управници в сдружението. „Петел пее" е доброволна мъжка организация, но членството в него е трудна работа. Кандидат-членовете минават и едногодишен изпитателен срок.

„От самото си основаване сдружение "Петел пее" залага на качеството, а не на количеството. Затова и политиците никакви ги няма при нас", твърдят те.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов