Кметът Николов: Без паника за птичия грип /обновена/

Мисия Бургас

27-01-2015, 15:12

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Птичи грип в Бургас

Случаят е изолиран, не трябвада се притеснявате, увери Вълчо Чолаков

"Няма повод за притеснения. Случаят е изолиран. Мерките, които трябва да се вземат са превантивни и всички жители на общината трябва да се съобразят с тях".
Това заявиха след среща, свързана с регистрирания случай на птичи грип в Бургас, областният управител Вълчо Чолаков и кмета на Бургас - Димитър Николов.
Кметът Николов ще уведоми колегите по селищата, попадащи в ограничителната зона за мерките, които трябва да предприемат като превенция срещу птичи грип.
Зоната обхваща селата Маринка, Твърдица, Димчево и Черни връх, град Бургас и местонстите Пода, Вая, Бургаски солници и Устието на река Изворска.
В тези райони се забранява ловът на пернати животни на 28 януари и в събота, когато са последните разрешени по закон дни за улов на пернат дивеч.

Екипи на общинската служба УКОРС и Регионалното управление на горите тръгват утре по ловните полета, за да предупреждават ловците да не стрелят по птици. Над 1 000 членове на ловни дружинки в Бургас са с разрешителни за сряда и събота, когато са последните дни за лов на пернати.
Това обяви кметът на Бургас Димитър Николов на заседание на епизоотичната комисия в общината. Тя бе свикана след заповед на областния управител Вълчо Чолаков за обсъждане на спешни мерки, които трябва да се предприемат заради регистрирания случай на птичи грип в местността „Пода".
Бургаският кмет заяви още, че ще бъдат изпратени екипи в квартал Горно Езерово, заради навика на местни жители да влизат с лодки в езерото Вая и да събират замръзнали или ранени птици за храна. Инкубационният период за развитие на вируса е между 14 и 21 дни.
Вирусът от намерения умрял къдроглав пеликан е с висока патогенност е изпратен за допълнително изследване в европейска лаборатория, съобщи още Николов. Той допълни, че няма място за паника, но трябва да се спазят стриктно всички мерки по превенция.
Определена е 10-километрова зона, в която се въвеждат специални изисквания. В нея влизат: град Бургас, селата Димчево, Твърдица, Маринка, Черни връх, кв. Горно Езерово, к-с „Меден рудник", кв. Лозово, местносттите „Пода", „Узунгерен", поддържан резерват „Атанасовско езеро", „Бургаски солници", „Вая" и устието на река Изворска.
На територията на общината има три птицеферми, на собствениците им са издадени предписания с мерките, които трябва да предприемат.
Открит е и горещ телефон - 0879 945 224, на който ветеринари от ОДБХ ще дават информация на хората и ще приемат сигнали за умрели птици. Сигнали се получават и на дежурните телефони на Община Бургас, както и на телефон 112.
Екипи на общинска полиция, отдел "Екология" и ОДП на МВР започнаха патрулиране около водните зони за наличието на умрели птици. Вече има взети птици по сигнал, но по всяка вероятност се касае за измръзване.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов