Прокуратурата в Русе иска доживотен затвор за бащата убиец

Поискана бе разширена съдебна психологическа ескпертиза

Доживотен затвор поиска Окръжна прокуратура - Русе за Пламен Петров, който навръх Великден 2014 г. преби до смърт 7-годишната си дъщеря Пламена,  пише 24 часа.

Разширеният състав на Окръжен съд - Русе с председател Красен Георгиев отхвърли днес допълнителните искания на защитата на подсъдимия. Адвокат Славчо Славчев настоя за справки от архивите на Българска армия за причините Пламен Петров да не отбие редовна служба. Освен това той поиска и повторна разширена комплексна съдебна психологическа и психиатрична експертиза с 11 конкретни задачи.

Приети бяха допълнителни документи, отнасящи се до психиатричното състояние на втората съпруга на Пламен - Емилия. Тя е обвинена, че при непосредствената опасност за живота на детето не му се притекла на помощ, при положение, че това е нямало да доведе до нежелани последици за нея. Прокуратурата поиска максималната присъда за нея - 6 месеца пробация и 150 часа труд в полза на обществото.

Днешното заседание започна с прочитането на показанията на свидетели от досъдебното производство, за които бе решено да не бъдат разпитвани допълнително в съдебната зала.
Стана ясно, че липсват сигнали в Агенцията за защита на детето, за насилие от страна на Пламен към неговите деца. От ОУ „Васил Априлов“, където Пламена е учила, е заявено, че тя и баща й са били привързани един към друг и той е следял за старанието й в училище.
Адвокатът на подсъдимия Славчо Славчев настояваше за назначаване на допълнителна психологична и психиатрическа експертиза, тъй като, според него, извършената до момента от доц. д-р Петър Маринов е извършена формално и повърхностно. Не е отчетена и фамилната обремененост на Пламен, чиито баща и леля по майчина линия също са страдали от психиатрични заболявания.

Адвокат Славчо Славчев беше категоричен, че на фаталния 20 април 2014 г. Пламен е действал с косвен умисъл и е целял наказание, а не умишлено убийство на своето дете.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов