Ирландия предложи помощ в подготовката за председателството ни на ЕС

Посланикът на страната в София Джон Бигър предложи споделяне на опит и капацитет

Ирландия предлага помощ на България в подготовката за председателството на Съвета на Европейския съюз, което предстои в периода юли-декември 2018 г. Посланикът на Ирландия в София Джон Бигър е изразил готовност за съдействие на среща със социалния министър Ивайло Калфин.

„Ние имаме добро сътрудничество с България и вярваме в приемствеността. В този смисъл сме готови, както да споделим опит, така и да предоставим административен капацитет, свързан с процесите по подготовката за предстоящото ви председателство на Съвета на Европейския съюз", каза по време на срещата посланикът, цитиран от пресцентъра на Министерство на труда и социалната политика (МТСП).

Калфин изрази увереност, че институциите, заети с подготовката на председателството, ще се възползват от предложената подкрепа. „Категорично смятам, че ние, в рамките на Министерството на труда и социалната политика, ще предприемем конкретни действия за повишаване капацитета на ключови експерти и ще предприемем необходимите действия по обмен на знания и добри практики”, заяви Ивайло Калфин.

По време на срещата между министъра и първия дипломат на Ирландия бяха обсъдени още въпросът с демографската криза в България, както и възможностите, които Трансатлантическото споразумение за търговия и инвестиции между САЩ и ЕС предоставя.

„Убеден съм, че за това споразумение и последствията от него, трябва да се говори открито и при по-голяма прозрачност. Трябва да се направи сериозно проучване върху това какви ще са реалните последствия за българските производители при евентуален свободен достъп на американски стоки у нас, както и да се отчетат реалистичните възможности българска продукция да намери мястото си на пазара в САЩ", посочи Ивайло Калфин.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)