Зеленогорски: Пътят Русе-Велико Търново е приоритет за правителството

За кабинета е важно довършването на автомагистрала “Хемус“, пътят Е79 до Видин и тунелът под Шипка

Трябва да се фокусира повече внимание върху Северна България, за да се намали диспропорцията в икономическото развитие в сравнение с Южна България. Едни от приоритетните проекти за правителството са довършването на автомагистрала “Хемус“, пътят Е79 до Видин и скоростният път Русе - Велико Търново и тунелът под Шипка. Това заяви Найден Зеленогорски, съпредседател на Реформаторския блок, заместник-председател на „Движение България на гражданите“ и председател на Комисията по регионална политика в 43-то НС, съобщиха от ДБГ.

"В Програмата на правителството за управление е предвидено за райони като Ловеч, които имат проблеми с основните показатели, да бъде въведен специален механизъм за икономически преференции при евентуални инвестиции. Така към тези райони ще се насочат местни и чуждестранни инвеститори", обясни Зеленогорски и добави, че Северна и Северозападна България изостава от Южна по икономически растеж, стандарт на живот и цялостно стопанско развитие.

В Южна България, по думите му, инвестициите по европейски проекти са три пъти повече, отколкото в Северна. Правителството ще предприеме решителни мерки за Севера, сред които са подобряване на инфраструктурата, която е решаваща за привличането на инвеститори и откриването на работни места, преодоляването на последиците от демографския срив в регионите на Север, подобряването на качеството на живот, подчерта още шефът на Комисията по регионално развитие в парламента. Той бе категоричен, че като важни стъпки в тази посока вижда подобряването на достъпа до културни продукти и образование в Северозападния регион, стимулирането на културни и туристически проекти, както и субсидирането на биоземеделие, зеленчукопроизводство, животновъдство и овощарство, които са традиционен поминък за Северните общини.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов