Кинопрожекция за деца с аутизъм в Русе

Прожекции ще има в общо седем града у нас

Първите в България кинопрожекции, адаптирани към нуждите на хора с атузимъм, ще се състоят в седем града в цялата страна, съобщиха от Община Русе. Деца и възрастни със специални нужди ще могат да гледат премиерната анимационна комедия “Овцата Шон: Филмът” .

Инициативата е на филмовия разпространител А Плюс Синема и се реализира с подкрепата на верига кина Cinema City. Еднократните специални прожекции ще се случат на 7 февруари от 10:30 часа в София, Пловдив, Бургас, Русе, Стара Загора, Враца и Търговище. 

Стандартният кинопоказ често е сериозно предизвикателство за зрителите в аутистичния спектър, както и за такива със сетивни или интелектуални затруднения. Силният многоканален звук и тъмнината причиняват тревога у някои от тях, а нуждата да изразяват емоциите си понякога бива посрещната с неодобрение от други зрители.

Извънредните прожекции на новия анимационен хит от създателите на “Пиратите! Банда наудачници” ще бъдат достъпни за всички зрители, независимо дали имат специални нужди или просто предпочитат по-ненатоварващо за сетивата прекарване.

Модификациите са съобразени с дългогодишния опит на големите британски киновериги, както и с ценните съвети на „Асоциация Аутизъм”, която радушно приветства идеята.
Бунтарски настроената овца Шон и ннейното стадо решават да си вземат почивен ден от скучната и монотонна работа във фермата, но плановете им напълно се оплитат. Несръчните животни бутат караваната със спящия в нея фермер и тя полита надолу по хълма право към Големия град!



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов