Условна присъда за лекарите, причинили смъртзаради немарливост

Крими

26-01-2015, 11:43

Снимка:

Plovdiv.utre архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Пловдивският окръжен съд осъди подсъдимите Борис Кузманов и Христо Кунчев на по 1 година и 6 месеца лишаване от свобода условно с три години изпитателен срок за всеки от тях.


Подсъдимите са осъдени за заплатят солидарно с клиника "Торакс" на близките на пострадалата Елена Венкова сумата от общо 200 000 лв. за причинените им с деянието неимуществени вреди.

Борис Кузманов беше признат за виновен в това, че през времето от 18.09.2009 г. до 19.09.2009 г. включително в Пловдив, в качеството си на лекуващ лекар акушер-гинеколог, при независимо извършителство с Христо Кунчев, е причинил смъртта на Елена Венкова, настъпила на 26.09.2009 г., поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност - лекарска професия. 
 
Той е нарушил Наредба № 25 за оказване на спешна медицинска помощ на министъра на здравеопазването - след като е взел за биопсично изследване педикулиран възел и така е причинил пробив на маточната стена и разкъсване на тънкото черво, не е провел непрекъснато наблюдение на болната, която е следвало да бъде приведена в отделение за интензивно наблюдение, не е преценил спешността на случая, след като е установил ехографски течност в коремната кухина след фиброхистероскопията, не е назначил лабораторни изследвания на кръвта, не е извършил рентгеново изследване на корема и диагностична и лечебна оперативна интервенция, което е довело до забавянето на спешната диагностична и лечебна коремна операция и на единствено правилното лечение - коремната оперативна намеса за възстановяване на матката и тънкото черво - престъпление по чл.123 ал.1 от НК.

Христо Кунчев беше признат за виновен в това, че през времето от 18.09.2009 г. до 19.09.2009 г. включително в Пловдив, в качеството си на лекуващ лекар акушер - гинеколог, при независимо извършителство с Борис Кузманов, е причинил смъртта на Елена Венкова, настъпила на 26.09.2009 г., поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност - лекарска професия, като е нарушил Наредба № 25 за оказване на спешна медицинска помощ на Министъра на здравеопазването.
 
Той не е провел активно и непрекъснато наблюдение на болната, която е следвала да бъде приведена в отделение за интензивно наблюдение, не е преценил спешността на случая, не е изискал изследвания, не е извикал своевременно консултанти при регистрираното от него състояние на корема, което е довело до забавянето на спешната диагностична и лечебна коремна операция и на единствено правилното лечение - коремната оперативна намеса за възстановяване на матката и тънкото черво - престъпление по чл.123 ал.1 от НК.

Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Апелативен съд Пловдив.


Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов