Авторът на „Процесът Мерилин Монро” идва в Русе

Русе Лайф

24-01-2015, 06:30

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Катя Кръстева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Русенската опера с предствления в Плевен и Велико Търново

Композиторът идва за първи път в България

Домът на културата в Русе ще представи оперния спектакъл „Процесът Мерилин Монро”, съобщиха от Русенската опера. Постановката е днес от 19 часа в зала Филхармония и е под режисурата на Огнян Драганов. Участие ще вземат солисти, оркестър и студиото за модерен балет на Държавна опера – Русе.

По този повод за първи път у нас идва авторът на камерната опера - Роланд Баумгартнер, предаде Дарик. Заинтригуван, очарован, приятно изненадан композиторът идва, за да се срещне с русенската публика, целия творчески екип на спектакъла и участниците в него.

Роланд Баумгартнер е с впечатляваща биография. Учи пиано и тромпет във Виенската консерватория. Занимава се активно с диригентска дейност. Композира филмова музика, включително „Смъртоносни игри, „Дъщерята на Йосиф“, „Али Баба“ и др. Работил е за поп изпълнителите Енгелберт Хъмпърдинг и Питър Хофман. Най-голямата му оркестрова творба Missa Pacis (World Peace Fair) е посветена на 200 -годишнината от създаването на Конституцията на САЩ. По повод 100- годишнината от началото на Hollywood създава специална симфонична поема, издадена през 1996 г. на CD. Роланд Баумгартнер е първият западен композитор, по чиято музика е реализирана филмовата версия на балета „Али Баба“ . През 2004 г. Баумгартнер създава мюзикъла „Къщата на мечтите“, посветен на австрийския художник Фриденсрайх Хундертвасер.

През 2008 г. написва „Opera Mystica“ по текстове на Конфуций, Буда, Исус, Авраам и Мохамед, чието послание е диалога между културите. През 2010 г. композира неоромантичната опера "Лутър", представена в театър „Хоф“ и в Байройт, а след година и операта "Светът на Хофман" за Театър „Хоф“ в Бамберг.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов