Деница Николова:Дунавската стратегия покрива всички цели на „Европа 2020”

България подкрепя всички цели на стратегията

Дунавската стратегия покрива всички цели, които са заложени в стратегическия документ на „Европа 2020”, това каза заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова, предаде Фокус. Тя посочи, че именно заради това стратегията е отразена доста широко в Споразумението за партньорство за настоящия програмен период до 2020 година.

„Като цяло по тази стратегия, в подкрепа на тази стратегия и разбира се, в изпълнение на целите й, всяка една от оперативните програми ще допринася с различни конкретни мерки, които допринасят, разбира се, за цялостното изпълнение на Дунавската стратегия и за постигането на тези елементи от нейните четири стълба”, обясни Николова.

Заместник-министърът коментира, че като цяло зад Дунавската стратегия няма целенасочен финансов инструмент, който да я подкрепя от гледна точка на изпълнение на целите й.

„И се предвижда, че всеки един от оперативните инструменти във всяка една от държавите, която е включена в Дунавската стратегия, ще подкрепя изпълнението й като цели, като насоки и като посока за изпълнение. В тази връзка бих казала, че към настоящия момент в рамките на България, на национално ниво, ние подкрепяме всички цели на Дунавската стратегия през различните оперативни програми. Това са оперативна програма „Регионално развитие”, оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, оперативна програма „Транспорт” – те всички допринасят в изпълнение на целите на тази стратегия”, каза още Деница Николова.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)