Десислава Абаджиева от Русе се връща към живота

Жената е с тежката диагноза булозна епидермолиза

Близо 100 са българите с тежкото и мъчително заболяване булозна епидермолиза, за което малцина здрави са чували, пише Труд. Това са така наречените пеперудени хора, при които вродената болест така агресивно поразява кожата, че тя започва да се "свлича" от тялото. Болката от раните е нечовешка, те се инфектират, може да се стигне до застрашаващ живота сепсис, а видът им би изплашил всеки.

Десислава Абадбжиева е на 44 години от Русе и е от "пеперудените" българки. Преди дни я приемат във ВМА в отчайващо състояние. "Беше кожа и кости. Нямаше дори мускули, заради което нямаше как да поставим мускулна инжекция. Беше бледа, с много рани по цялото тяло, липсваше най – горният слой на кожата”, разказа проф. Николай Петров, началник на Военната болница.

Специалистите започнали да я лекуват. Вливали разтвори, поставили я на венозно хранене, тъй като заради болестта бил поразен и хранопроводът. От тогава на Деси по план правят оперативни превръзки на цялото тяло, които са много скъпи. Осигурява ги пациентската организация на "пеперудените" хора у нас - "Дебра България", чийто председател е Деси. На третия ден я настаняват в барокамера за лечение с т.нар. хипербарен кислород. След 10 сеанса в барокамерата, резултатите са много добри – започва да се храни нормално и да наддава килограми. „Оптимист съм за нея", каза началникът на ВМА.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов