„Патриотичен фронт” внесе законопроект срещу монопола

Политика

22-01-2015, 11:24

Снимка:

Народно събрание

Автор:

Яница Танева

Всичко от Автора

Промените са срещу възможността монополистите и банките да се снабдяват с изпълнителни листове без съдебен процес

„Патриотичният фронт” са внесли законопроект за отмяна на чл. 417 от Гражданския процесуален кодекс (ГПК), предаде репортер на Bulgariautre. Патриотите обясняват, че чрез текстовете в този член монополистите и банките са получавали право без съдебен процес да се снабдяват с изпълнителни листове и така сложиха ръка върху имущество и сметки на стотици хиляди граждани и фирми.

„Тази процедура не даваше възможност на хората и фирмите да защитят правата си в публичен съдебен процес. Недоволството през годините ескалираше лавинообразно, но нито една политическа сила не се осмели да се изправи срещу мафията в защита на хората”, посочват от „Патриотичния фронт”.

Според вносителите с направените предложения ще се слои край на издевателството на монополите и банковото лоби върху гражданите и бизнеса.

От „Патриотичен фронт” уточняват, че досега действащите текстове в ГПК нарушават чл. 6 на Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи, а тя има предимство пред вътрешното ни законодателство. Този текст противоречи и на Директива 93/13/ЕИО на Съвета от 5 април 1993 г. относно неравноправните клаузи в потребителските договори (включително на договорите за банков кредит), чл. 47 от Хартата на основните права на Европейския съюз и на принципа на ефективност при прилагане на правото на съюза.

„Защо всички, които са управлявали досега, след като са знаели тези факти, не са предприели мерки и чии интереси са обслужвали – на мафията или на народа”, питат вносителите и поясняват, че очакват сериозна подкрепа от страна на НПО сектора и българските граждани, както и откриване на дебата в медиите.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен