Водният обем на яз. "Колена" трябва да бъде намален, констатира комисия

Инспектираха първият от 28-те водни басейни в област Стара Загора

Водният обем на чашата на язовир "Колена" е до 70 см под преливния ръб и трябва да бъде намален. Въздушният откос е обрасъл с храстовидна и дървесна растителност, която трябва да бъде почистена. Срокът за изпълнение на направените днес предписания към собственика е 14 дни. Това констатира Междуведомствената комисия, назначена от Областния управител Георги Ранов, при проверка днес на язовир Колена, съобщиха от Областна администрация Стара Загора.
Областният управител инж. Георги Ранов, съвместно с Председателя на Междуведомствена комисия Маноил Манев, заместник областен управител и членове на Комисията за инспекция на язовири на територията на област Стара Загора
инспектираха днес техническото и експлоатационо състояние на язовир „Колена”.
Проверяващите се фокусираха върху състоянието на преливника и основния изпускател. Направи се също оглед на водния и въздушен откос на язовирната стена и реперните точки. Обследва се язовирната стена за филтрация. Установи се, че основните облекчителни съоръжения на язовир Колена са в изправност, а неговото водно ниво е на 70 см. под приливния ръб.
Междуведомствената комисията ще отрази в констативен протокол установените слабости по техническите характеристики на язовира, ще даде предписания и конкретни срокове за отстраняване на нередностите. В тази връзка предстои последваща проверка на язовира.
Предмет на днешната проверката бе и документацията за собственост на водния обект.
Броят на язовирите, включени в списъка с водни басейни с неизяснена собственост на територията на старозагорска област, е 28.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов