Русенец на изложение на спортни коли във Великобритания

Болидът се радва на международен интерес

Росен Даскалов, от крайдунавския град Русе, е създател и собственик на болида SIN R1, който бе представен тези дни на международно изложение във Великобритания, предаде БНР. Създаването на спорната кола е българо-британски проект, който се радва на интерес от страна на посетителите на „Autosport International”.

Идеята за болида идва, когато Росен не успява да намери подходящ болид за участията си в българския пистов шампионат. Тогава решава сам да създаде такъв, показва разработката си в Англия – родината на моторните спортове и с помощта на съмишленици създава SIN R1.
През последните две години колата участва в британския GT шампионат. Според Даскалов тя е на нивото на модели, които имат десетки години опит зад гърба си.

Названието на автомобила идва от английската дума „sin”, която означава „грях”, т.е. това е „признатият грях” на неговите създатели, покрай работата загърбили семействата си, сподели русенецът.

Екипът на Росен е от 25 млади ентусиасти, които искат да докажат, че проектът за GT4 европейски серии може да се осъществи изцяло от българи и търси четирима български пилоти за участие в шампионата. „Можем да го направим и с пилоти от други държави, но това ще е в краен случай, ако не успеем да намерим съмишленици в България”, – уточнява Росен Даскалов.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов