Мария Габриел: Трябва да засилим сътрудничеството с южните съседи на ЕС в борбата срещу тероризма

Политика

20-01-2015, 15:04

Снимка:

ГЕРБ

Автор:

Яница Танева

Всичко от Автора

Необходимо е разширяване на партньорството с регионалните организациим, според евродепутата

Комисията по външни работи на Европейския парламент обсъди доклада на председателя на комисията Елмар Брок относно Годишния доклад на Върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини. Докладът на Елмар Брок прави преглед на външната политика на ЕС през 2013 г. и настоява за приоритети за укрепване позицията на Съюза като надежден участник на международната сцена, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Мария Габриел, която е и заместник-председател на Групата на ЕНП по въпросите на Средиземноморието, Близкия Изток и Северна Африка, поздрави докладчика за точните констатации в доклада му. Тя привлече вниманието върху необходимостта от засилване на сътрудничеството с южните съседи на ЕС, от по-голяма видимост на специалните представители на Съюза и от съгласуваност между вътрешната и външната политика.

„Борбата срещу тероризма и религиозната радикализация са приоритетни въпроси на външната политика на ЕС. Смятам, че трябва да засилим сътрудничеството с южните ни съседи по тези въпроси – настоящата ситуация го изисква. Необходимо е тясно сътрудничество между Съюза и регионалните и субрегионалните организации, Африканския съюз, Арабската лига, Икономическата общност на западноафриканските държави, за да се установи една обща стратегия срещу тероризма. Нужни са и съгласувани действия за контрол на религиозната радикализация”, подчерта Мария Габриел.

Тя отбеляза и необходимостта от по-голяма видимост на действията на специалните представители, защото те всъщност са дясната ръка на Върховния представител на ЕС. На следващ ред е важна финансовата подкрепа не само за хуманитарните цели, но и за управлението на кризи – много от хуманитарните кризи днес са резултат от политически кризи.

Не на последно място, евродепутатът от ГЕРБ подчерта значението на съгласуваността между вътрешната и външната политика на ЕС, давайки пример с миграционната политика. „Трябва да имаме смелостта за реална дипломация на миграцията. Въпросите на миграцията следва да бъдат включени във всички аспекти на външната дейност на Съюза”, заключи Мария Габриел.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов