Измамени плашат нотариус с линч

Крими

19-01-2015, 22:46

Снимка:

news7.bg

Автор:

Ruseutre

Всичко от Автора

Жертви на имотни измами скочиха на нотариус в Русе

20-тина души, жертва на имотна измама, се нахвърлиха върху нотариуса, изповядал сделките им в Русе. Екшънът се разиграл в нотариалната му кантора, съобщава news7. За да се успокоят страстите се наложила намесата на полицията.

Близо 200 души са „ужилените" от имотната измама. През 2009 г. те си закупили апартаменти в новата жилищна кооперация „Теодора", но не подозирали, че те са ипотекирани. Потърпевшите платили в брой по 20 000 - 30 000 евро. В издадените документи обаче парите са описани в левове и са в доста по-малка равностойност. Почти всички сделки по покупката са изповядани при един и същ нотариус - Албена Александрова. Три месеца преди това тя е оформяла поредната ипотека върху кооперацията на строителния предприемач Явор Блъсков. Хората разказват, че са я питали за тежести върху имотите, които купуват, но тя ги е успокоила, че няма ипотеки.

Впоследствие се стигнало до опис на апартаментите от съдия-изпълнител. Тогава станало ясно, че за да запазят жилищата си, хората трябва да платят повторно заради необслужвани кредити на строителния предприемач.

Вече има 90 имота, извадени за публична продан, а утре предстои да бъдат описани още около 50. Днес част от потърпевшите организираха протестно шествие, което стигна само до кантората на нотариуса. Хората я обвиняват, че е изповядала сделките, като ги е излъгала, че няма ипотеки. Някои от измамените заплашиха нотариуската с линч. Те изобщо не пожелаха да изслушат обясненията й. Александрова се опита да разясни процедурата за справка дали един имот има тежести или не - подава се писмено запитване до Агенцията по вписване. Тя е категорична, че не е нарушила закона, не е действала като мошеник и не е част от верига престъпници.

От своя страна строителният предприемач Явор Блъсков коментира, че е подал жалба да се спре описът на имотите утре. Хората ще направят утре жива верига, за да не допуснат съдия-изпълнителя до жилищата си.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов