Ученици от Русе на посещение в Брюксел

Мария Габриел приветства участниците и гостите на церемонията, подчертавайки, че е важно ЕС да помага на развиващите се страни

На тържествена церемония в Информационното бюро на Европейския парламент в София, евродепутатът Мария Габриел, ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП и зам.-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент, награди победителите в конкурса, който организира за ученици от цялата страна. Темата на тазгодишното издание на ученическия конкурс за есе и мултимедийна презентация беше „Помощта на ЕС за развитие – моят поглед, моите идеи”, разделен в две възрастови категории –8-9 клас и 10–12 клас. Темата е в контекста на 2015 г., обявена за Европейска година на развитието.

Преди обявяването на резултатите и връчването на наградите, Мария Габриел приветства участниците и гостите на церемонията, подчертавайки, че е важно ЕС да помага на развиващите се страни, защото това е помощ за самите европейски граждани.

„Темата беше трудна, но основното е, че помощта на ЕС за развитие е инвестиция в бъдещето, инвестиция в по-мирен и сигурен свят.  Повечето от участниците са откроили образованието като приоритет на помощта за развитие. Радващото за мен е, че младите хора са разбрали, че по-доброто образование води до по-добра перспектива, до икономическо и социално развитие. Основното послание е, че ЕС трябва да продължи да помага на най-бедните и слабо развити страни, защото помагайки на тях, помагаме на самите себе си.”, заяви Мария Габриел.

Тази година творбите на участниците в конкурса бяха оценявани от авторитетно жури в състав проф. дн. Лазар Копринаров от Югозападен университет „Неофит Рилски”, доц. д-р Мими Корнажева от Русенски университет „Ангел Кънчев”, инж. Стоян Марков, ръководител на „Европа Директно”- Сливен, д-р Росинка Проданова, продуцент в радио Благоевград, Теодора Евтимова, директор на Регионална библиотека „Любен Каравелов” – Русе, Снежана Йовева-Димитрова, експерт в НДФ „13 века България” и Кристиана Добрева-Станкова, председател на Клуба на дейците на културата в Сливен.

По регламент на конкурса, във всяка категория трябваше да бъдат връчени по пет първи и пет поощрителни награди. Мария Габриел изненада приятно участниците, като обяви по десет първи награди, които са посещение на Европейския парламент в Брюксел. Първа награда в категорията за есе спечелиха Елена Таракова от ПГИТ ``Проф-др Асен Златаров`` в Петрич, Давид Иванов от ГПЧЕ "Петър Богдан" в Монтана, Виктория Бадева от Гимназията по туризъм в Русе, Мария Кътовска от СОУ”Алеко Константинов” в Луковит, Калоян Киров от НХГ „Св. св. Кирил и Методий” в Благоевград, София Спасова от ЗПГ „Климент Тимирязев“ в Сандански, Кристина Косовска от МГ"Баба Тонка" в Русе, Мелиса Шерифова от ГПЧЕ "Никола Йонков Вапцаров" в Шумен, Екатерина Свечева от ПГИТ ”Проф.д-р Асен Златаров” в Петрич и Йоана Стойчева от ОУ „Христо Ботев” в село Крайници, Дупница.

С поощрителни награди – МР 4 плеъри, бяха отличени Михаела Христова от СОУ "Христо Ботев" в Русе, Ива Иванова от ДФСГ ”Интелект” в Плевен, Марияна Стоянова от ОУ „Любен Каравелов” в Попово, Стефан Градинаров от Благоевградска професионална гимназия и Магдалена Виденова от ОУ “Св. Климент Охридски” в Бургас.

В категорията за мултимедийна презентация, посещение на Европейския парламент в Брюксел спечелиха Дзаньо Минев от СОУ "Христо Проданов" в Карлово, Димитър Митов от Американски колеж „Аркус“ във Велико Търново, Преслава Градева от СОУЕЕ "Св. Константин-Кирил Философ" в Русе, Георги Митев от ПМГ в Ловеч, Александър Петров от Образцова Математическа гимназия в Пловдив, Ивелина Русева от ЕГ "Пейо Яворов" в Силистра, Васил Георгиев от МГ"Д-р Петър Берон" във Варна, Цветелина Касапинова от НХГ „Св. св. Кирил и Методий“ в Благоевград, Нора Недкова от СОУ “Христо Ботев” в Кубрат и Петранка Стефанова от СОУ „Н. Й. Вапцаров“ в Монтана.

Поощрителни награди бяха присъдени на Йорданка Трифонова от СОУ "Асен Златаров" в Шабла, Габриела Атанасова от СОУ "Васил Левски" в Русе, Биляна Иванова от СОУ "Васил Левски" в Троян, Елвира Иванова от ГПЧЕ „Христо Ботев” в Кърджали и Борис Кирилов от Национална гимназия за древни езици и култури "Константин-Кирил Философ" в София.Снимка на Деня

Златна есен в парк "Кайлъка"