Ердоган атакува новия брой на „Шарли Ебдо”

Според турския президент това не е свобода, а се равнява на всяване на терор

Турският президент Реджеп Ердоган критикува остро „Шарли Ебдо” заради новия брой на списанието и карикатурите в него, като ги нарече провокации срещу исляма и заяви, че френският сатиричен седмичник подклажда омразата и расизма, предаде БТВ.

„Списанието е известно с провокативните си публикации за исляма и християнството. Това не е свобода, а се равнява на всяване на терор чрез намеса в свободата на другите. Няма безгранична свобода”, каза Ердоган на събрание на бизнесмени в Анкара.

В първия брой след атаките списанието публикува на първата си страница изображение на плачещия Мохамед, който държи надпис „Аз съм Шарли”. Корицата възпламени искрата на нови противоречия и протести в някои части на ислямския свят, където мнозина намират всяко изобразяване на пророка за обидно.

Ердоган каза, че мюсюлманите очакват същото уважение към Мохамед, което отдават на юдейските и християнските пророци.

„Те могат да бъдат атеисти, но трябва да уважават това, което е свято за мен. Ако не го направят, това е провокация, наказуема от закона. С действията си те подклаждат омраза и расизъм”, допълни той.

Турската полиция в сряда предприе акция срещу печатницата на „Джумхуриет”, след като вестникът разпространи 4 страници с подбрани карикатури от новия брой на „Шарли Ебдо” в знак на солидарност с френското сатирично списание.

Междувременно турски съд забрани достъпа до интернет сайтове, публикували първата страница на днешния брой на „Шарли Ебдо”.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов