Фолклорен конкурс в Русе

Надпреварата ще се проведе през март

На 6-ти и 7-ми март 2015 г. в град Русе ще се проведе Осми национален фолклорен конкурс за изпълнители на народна музика, организиран от Общински детски център за култура и изкуство – Русе, пише Дарик. Целта е популяризиране на българския музикален фолклор и приобщаване на младото поколение към българската култура.
Конкурсът ще премине четири етапа: народно пеене – индивидуални изпълнители, инструменталисти – индивидуални изпълнители, камерни вокални и инструментални групи, хорови състави и оркестри. Категориите ще бъдат три – любители, паралелки с разширено изучаване на фолклор и професионални музикални училища. В раздели Народно пеене и Инструменталисти всяка от тези категории е разделена на три възрастови групи: до 10 год., от 11 до 14 год. и от 15 до 19 год., в раздел Камерни вокални и инструментални групи – на две: от 10 до 14 год. и от 15 до 19 год., а при хоровите състави и оркестри възрастовото ограничение е до 19 год.
Председател на журито е проф. Милчо Василев -  ректор на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в град Пловдив, членове са народните изпълнители Николай Славеев и Росица Пейчева, както и Сашка Ченкова - преподавател в Националното училище за фолклор „Филип Кутев”, град Котел.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)