Екоминистерството с мерки срещу замърсяването на въздуха в Русе

Мисия

13-01-2015, 13:53

Снимка:

БНР

Автор:

Ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Освободен е директорът на РИОСВ в Русе

Проблемите са констатирани, правят се проверки, заяви зам.-министърът Красимир Живков

От страна на Министерството на околната среда и водите ще бъдат взети всички мерки проблемът със замърсяването на въздуха в Русе да бъде разрешен, каза заместник-министърът на околната среда и водите Красимир Живков в интервю за предаването „Нещо повече“ по БНР. Той коментира решението на МОСВ за освобождаването на директора на Регионалната екоинспекция в Русе Дауд Ибрям.

Една от основните причини е замърсяването на въздуха от френски производител на авточасти, нереализираното депо, запълненото депо за отпадъци, тъй като няма къде да се изхвърлят отпадъците, посочи зам.-министърът. Знаем за проблема с френската фирма. Уверявам ви, че се взимат всички мерки да бъде направено така, че въздухът да бъде чист.

Имаме право да направим съответното предписание със съответните срокове на фирми и именно това ни беше проблемът с бившия  директор на РИОСВ – Русе, тъй като за изминалите два месеца няма комуникативност и дебат по този въпрос. Той е констатиран, правят се проверки. Досегашният директор не ме е запознал с проблема с тази фирма. Няма никаква политически мотиви. Чисто и просто комуникация между Регионалната инспекция и лично към мен като ресорен отговорник нямаше.

По-рано днес уволненият в края на миналата седмица директор на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Русе Дауд Ибрям заяви, че смята да съди за клевета и разпространяване на невярна информация екоминистъра Ивелина Василева. Мотивът за уволнението му според нея бил, че „в РИОСВ-Русе има забавени преписки и жалби“.

Мотивите, изтъкнати от нея в националния ефир, са некоректни, просто тази информация не е вярна. Заявявам ясно и открито, че такива забавени преписки в Русе няма. Контролната дейност на РИОСВ-Русе бе в първата тройка в страната. Това са недостоверни и несериозни твърдения, категоричен е Дауд Ибрям.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов