4 млн. души подкрепиха “Марша на солидарността” във Франция

На Съвет на министрите на вътрешните работи на Европа бяха обсъдени новите мерки за борба с тероризма

Четири милиона души са излезли вчера на улиците, за да подкрепят “Марша на солидарността”, съобщи БНТ.

“Маршът на солидарността” – така го нарекоха организаторите му. Най-голямото мобилизиране на хора в историята на Франция. Въоръжени с плакати “Аз съм Шарли” и “Аз съм Ахмед” шестващите, начело с президента на страната Франсоа Оланд и цяла плеяда от европейски и световни лидери, потеглиха от “Площада на Републиката” в 16.25 часа. В марша по улиците на френската столица срещу тероризма и в защита на свободата на словото участваха 1 милиона и 600 хиляди души.

На предните редици бяха оцелелите редактори от “Шарли Ебдо”, както и близките на загиналите карикатуристи и журналисти, разстреляни в редакцията на сатиристичното списание. Хиляди хора издигнаха лозунга “Аз съм Шарли”, други държаха плакати “Развейте химикалките си”, “Свобода на словото”. Хора от целия свят размахваха писалки във въздуха и заявяваха, че свободата на словото не може да бъде убито.

Французите показаха, че разполагат с мощнот оръжие – единство и непримиримост срещиу всякакъв терор да се откажат от волята си.

Мерките за сигурност бяха изключително затегнати – над 5 хиляди полицаи и военни бяха мобилизирани, като 2 200 от отговарят само за марша. Държавните и правителствени ръководители бяха под засилена охрана, а по покривите на сградите бяха разположени снайперисти. Въпреки това, шествието в Париж завърши без нито един инцидент.

Участието на политическите лидери, които бяха без охрана, показа тяхната подкрепа към тази обединеност срещу тероризма.

На Съвет на министрите на вътрешните работи на Европа бяха обсъдени новите мерки за борба с тероризма, където специално бе отделено внимание на засивлане на мерките в интернет и най-вече, свързани с пропагандиране на тероризъм.




Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)