Божидар Димитров: Картините на Цветан Василев са подаръци

Няма намерени документи, че тези картини са част от активите на КТБ

Прибирането на картините на Цветан Василев не е национализация, това най-вероятно са подаръци, защото те не са една колекция, а са случайно попаднали при него. Това каза пред Нова телевизия професор Божидар Димитров.

„Много иманяри или дилъри на изкуство се отказват от дълги съдебни процеси за доказване на собствеността и даряват заловеното от полицията на държавата, добре е така да постъпи и Цветан Василев”, смята още шефът на Националния исторически музей.

Според него, няма начин някои от картините, които са в НИМ, да попаднат в частни колекции. Димитров съобщи, че това се случва не за първи път, когато банка „Славяни” и Първа частна банка фалираха, колекциите им от картини са били оценени и дългът им е бил намален с тяхната стойност.

„Няма намерени документи, че тези картини са част от активите на КТБ, надявам се до края на следващата седмица да завърши описанието на всички колекции, в това число и от ценни златни и сребърни монети”, поясни Димитров.

Според него, в банката с отнет лиценз вече са открити много ценни златни и сребърни монети, но само две от тях – археологическа ценност, ще бъдат оставени в музея, другите ще бъдат съхранявани и оценени от експерти. Част от тях ще отидат и в колекцията на БНБ от юбилейни златни и сребърни монети, допълни шефът на НМИ.

„Ако банкерът се окаже невинен след решение на съда, всички картини ще му ги върнем”, поясни професорът.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов