Русенската църква „Св. Петка” се нуждае от спешно укрепване

Основите на храма потъват, а по стените има множество пукнатини

Основите на църквата „Света Петка” в Русе потъват, тъй като сградата е построена върху льосови почви. По стените на храма има множество пукнатини. За ремонта, който ще струва около 350 000 лева, има готов проект, но строителните дейности не могат да почнат заради липса на средства, предаде БНТ.

Църквата „Света Петка” е построена преди 72 години. Отец Веселин, който служи в храма, разказва, че тогава строителите допуснали грешка с избора на терен – от една страна заради льосовите почви в района, а от друга, че сградата е построена върху ров, в който преди години били изсипани отпадъци от разрушената наблизо крепостна стена.

„По-късно за жалост това е причината да стане това пропадане, което в момента се наблюдава, както и от земетресенията, които са били”, казва свещеникът.

Така по стените и колоните на храма се появят пукнатини, засегнати са и стенописите. Подът също е в лошо състояние, а от тавана падат парчета мазилка.

„Има опасност по време на служба да стане някой, недай си Боже, нещастен случай”, опасява се отец Веселин.

Заради липсата на отопление и лошото състояние на храма, тук идват все по-малко миряни, разказва той. Преди години бил направен проект за укрепването на основите по „Красива България”. Специалисти изчислили, че ще са нужни около 350 хиляди лева.

„Начинът, по който работи „Красива България” е, че половината от средствата ги осигуряват те, а другата половина – ние. Нищо не можа да стане”, оплаква се свещеникът.

Вариант за ремонт на храма имало по европейската Програма за развитие на селските райони, но тъй като храмът се намира в града, средства не били отпуснати. Сега надеждата на църковното настоятелство е в Община Русе. Следващата седмица специалисти от администрацията ще направят оглед, а след това ще бъде изготвен и нов проект. С него отново ще се кандидатства за европейски финансиране, но по друга програма.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов