Хората с кръвна група АВ са по-застрашени да развият диабет

Новините

08-01-2015, 11:20

Снимка:

pixabay

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Кръвната група също е рисков фактор

По отношение на рисковите фактори, свързани с развитието на диабет тип 2, е известно, че такива са затлъстяването и генетична предразположеност. Ново проучване обаче открива, че рискът може да се влияе и от кръвната група.

Има предишни подобни проучвания, които са опитвали да открият връзка между кръвната група и риска от инсулт. Те установяват, че при хората, чиято кръвна група е AB, той е по-висок.

Д-р Гай Фагерази и негови колеги от Центъра за изследвания по епидемиология и обществено здраве към Gustave Roussy Institute във Франция, анализират данни от 82 104 жени, които взимат участие в проучване, публикувано в сп. Diabetologia , цитирани от Dnes.bg.

Изследователите проследяват 3 553 жени, които биват диагностицирани с диабет тип 2 за периода между 1990 и 2008 г. Кръвните проби са събрани между 1995 и 1997 г.

Резултатите сочат, че жените, чиято кръвна група е тип А, са с 10% по-голям риск от развитие на диабет тип 2, в сравнение с участничките с кръвна група 0. Със 17% е по-висок рискът от диабет тип 2 при участничките с кръвна група AB и с 21% тези с кръвна група В в сравнение с нулева група.

Изследователите обаче обясняват, че данните не са статистически значими. Като следваща стъпка изследователите оценяват и риска от развитие на диабет тип 2 според кръвната група и резус-фактора. Всяка възможна комбинация бива сравнена с нулева отрицателна кръвна група. Тя се класифицира като универсална, тъй като в нея няма А, B или резус-фактор антигени.

Учените установяват, че жените, които са с кръвна група B положителна са с 35% по-склонни да развият диабет тип 2, в сравнение с притежаващите нулева отрицателна. Жените, които са с AB положителна, са 26% по-висок риск. Жените, чиято кръвна група е А отрицателна, са с 22% по-застрашени, а тези, които са с А положителна – с 17%.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)