Глобиха над 260 души за непочистени тротоари в София

Фирмата, отговаряща за поддръжката на пътищата към Витоша, също ще отнесе санкция

Над 260 собственици на имоти, търговски обекти и административни сгради са глобени в София от Столичния инспекторат за заледени и непочистени тротоари. Санкциите са наложени за първите 2 работни дни на годината, съобщиха от Столичната община.

Санкцията за тротоари, входове, паркинги и гаражи към сградите е 10 лв. При неизпълнение се съставя акт от 50 до 500 лв. Според наредбата за чистотата собствениците трябва да чистят прилежащите площи към сградите и търговските обекти от сняг, лед и висулки. Инспекторите са наложили вчера 150 санкции. В район "Триадица" пък са съставени и 4 акта за непочистени тротоари. При опит да наложи глоба инспекторка е била залята с вода. В понеделник санкциите са 116. От инспектората напомнят, че снегът не трябва да се струпва до дърветата или да се изхвърля на уличните платна, а да се избутва до шахтите или в края на тротоара, припомни „24 часа”.

"Основният проблем е, че около търговските обекти например не се чисти цялата прилещажа територия, а се почиства само пътечка, по която да минават хората. В тези случаи също се налагат санкции", обясни шефката на Столичния инспекторат.

Фирмата, отговаряща за поддръжката на пътищата към Витоша, също ще отнесе глоба. По Коледа 2 автобуса с деца останаха блокирани в планината заради непочистен път. Размерът на санкцията ще стане ясен утре.

Обработват се приоритетно местата около болници, училища, административни сгради, подлези и спирки. Продължава чистенето на малките улички в районите "Овча купел", "Витоша", "Кремиковци", "Панчарево" и "Средец".



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов