Пълнолуние в Рак: Трансформация на емоционалната реалност

Хороскоп

04-01-2015, 20:46

Снимка:

Кайли Спар

Автор:

Елена Пенчева

Всичко от Автора

Слънце в Козирог, Луна в Рак. Пълнолунието настъпва на 5 януари, в 06,52 ч. Пълните дискове на Слънцето и Луната ще можем да видим при изгрева на Слънцето - Денят, в който Бог вижда Бог

Пълнолунието в Рак винаги указва сложен в емоционален аспект период в годината, поради изключително силния изблик на чувства и емоции, ярко изразеното желание за близост и споделяне, почти болезнения копнеж за сигурност и любов, както и пробудената нужда да бъдем "у дома", да почувстваме сигурност, да се свържем с корените си, които са източникът на нашата устойчивост. Дори и да го прикриваме, това е момент, в който всички сме по-сантиментални, по-меланхолични, по-мекушави, по-чувствителни и раними.

Пълнолунието настъпва малко преди изгрева на Слънцето в понеделник, 5 януари, но още в неделя ще изпитваме силно желание да се грижим и да се грижат за нас. Сега повече от всякога ще се нуждаем от подкрепата на най-близките ни хора във всяко отношение, но най-вече в емоционално. Всяко колебание и всеки нюанс в отношенията помежду ни може да се подсили и да се тълкува погрешно, поради напрежението и уязвимостта в чувственото изразяване. Ситуация която може да породи дълбоки и разтърсващи кризи в личните взаимоотношения, тъй като настоящото пълнолуние в силно повлияно от Плутон - планетата на кризите, трансформация и смъртта, която обичайно си служи с хирургическа намеса в ситуации в които твърде дълго сме отлагали заемането на активна позиция или промяна.

Не се изненадвайте ако на повръхността изплуват чувства, а в живота ви ситуации, които дълго сте се опитвали да избягвате и потискате. Присъствието на Плутон винаги подсказва нужда от разпад и освобождаване от онова, което е загубило своята жизнеспособност. Бъдете внимателни и сензитивни към знаците на съдбата, които ще ви посочат в кои житейски области предстои промяна през следващите дни и седмици. Навреме осъзнатата истина е по-здравословна от умишленото неприемане и не осъзнаване и в този контекст макар и болезнени, истините ще ни отворят път към нови, далеч по-жизнеспособни възможности.

В сутрешните часове ще ви бъде по-трудно да гледате на света и хората около вас с благоразположение. За да избегнете проблемите, бъдете по-внимателни и целенасочени в действията си, не прибързвайте и не се нервирайте излишно. Замете се с нещо практично и не се поддавайте на импулса с едно решение или една постъпка да избягате от всички болезнени ситуации в живота си. Фокусирайте вниманието си в развиването на качества като себеуважение и самоувереност, да развиете инстинктите си за да получите повече лично удовлетворение в живота, както и да се освободите от твърде болезнената ранимост и склонността да контролирате обстоятелствата. Така болезнените ситуации от само себе си ще изчезнат от живота ви.

Особено уязвими при това пълнолуние са най вече на подвластните на кардиналния кръст - Овен, Рак, Везни и Козирог, които могат да почувстват внезапни импулси за независимост и освобождаване от изживели времето си модели и ситуации. Те следва добре да преценят действителните си нужди, както и последствията от радикалните стъпки, които желаят да предприемат. В случаи, където липсва ясна визия за начините, по които индивидуалността може да бъде изявена и защитена пълноценно, е възможно здравословната граница да бъде прекрачена, а импулса за свобода да се превърне в ексцентричен изблик на разрушителна енергия. Струва си да се преборите с желанието да отхвърлите всичко старо и познато, ако новата алтернатива е все още неясна макар и твърде примамлива.

В някои случаи обаче процесът на разпад и освобождаване ще бъде неизбежен. Такива са ситуациите активиращи тенденции възникнали през октомври по време на сезонът на затъмненията, най вече тези, касаещи личните взаимоотношения. Не са изключени внезапни разриви, поставящи край на дълги, мъчителни ситуации. Настоящото пълнолуние е критична точка за развитието на процесите възникнали през есента.  Доколкото тенденциите и ситуациите възникнали в сезонът на затъмненията са съдбоносни, онези, попадащи под тяхно влияние имат твърде малко възможности да им повлияят или тласнат различна, по-удобна за себе си и околните посока. "Господи, дай ми сили да приема онова, което не мога да променя" е молитва и утвърждение, което би могло да помогне на мнозина да преминат осъзнато и с достойнство през предизвикателствата на съдбата през следващите дни.

Като цяло всички следва да имаме предвид, че ситуациите, конфликтите и проблемите възникващи сега, няма да отшумят от само себе си и онези които не бъдат разрешени, ще напомнят за себе си отново в края на март и началото на април. Пълнолунието в Рак през тази година е един преломен момент, който ни посочва онези области и ситуации, в който трябва да съберем сили и смелост и да се освободим от всичко, което е източник на болка и неудовлетворение в живота ни и възпрепятства нашето развитие. Ще ни бъде все по-трудно да поддържаме самозаблудите, в които сме намирали спасение до момента и именно сега, когато подсъзнанието изхвърля на повърхността проблемите и комплексите узрели за трансформация е подходящо осъзнато да изследваме и вникнем в причините пораждащи неразбирането и отхвърлянето на истината. Много често те са свързани с привързаности и тежести от миналото, които влияят на настоящото ни поведение и реакции и обикновено пречат да направим адекватни на настоящето избори, които отговарят на актуалните ситуации. Този период обаче ни дава и уникалната възможност чрез интензивни вътрешни и външни преживявания да пречистим емоционалното, психическото а и физическото си тяло. Би било твърде безотговорно да не го използваме нали?

Специален и рядък подарък е подготвила Вселената за онези, които искат да подкрепят интензивните вътрешни процеси с енергията на космическия Дух - Слънцето и космическата Душа - Луната. Точният момент на Пълнолунието е малко преди изгрева на Слънцето, което означава, че ще можем да наблюдаваме едновременно пълните дискове на Слънцето и Луната. Древната шумерска традиция отбелязва този момент като деня, в който "Бог вижда Бог" - рядък миг на обединение на противоположни енергии в хармонично единство. Нека то се прояви във всеки аспект на човешкото ни съществуване.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)