Хвърлят на няколко места в област Велико Търново Богоявленският кръст

Животът

04-01-2015, 12:32

Снимка:

myvelikoturnovo.com

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

По традиция в старата столица светия кръст се лови под Владишкия мост

Ритуали по хвърляне на кръста организират в няколко населени места в област Велико Търново по случай големия християнски празник Йордановден.

Във Велико Търново по традиция светият кръст се лови от водите на Янтра под Владишкия мост. В община Свищов празникът е подготвен от Архиерейското наместничество и кметската администрация в крайдунавския град и ще се състои на брега на река Дунав.

Ритуалът „Хвърлянето на кръста“ ще се осъществи в местността “Паметниците“ от 12:00 часа, съобщават от администрацията на кмета.  Преди това от 10:00 часа в църквата „Света Троица“ ще бъде отслужен Тържествен водосвет, информират още от общинската администрация в Свищов.

Йорадновден подобаващо ще отбележат и жителите на Горна Оряховица , като водосвета и ритуала по хвърляне на светия кръст ще бъде от 11.00 часа във водите на река  Янтра при село Първомайци.

От 12.00 часа за желаещите да извадят Богоявленския кръст е предвидено и друго място на брега на река Лефеджа при  село Горски долен Тръмбеш, съобщиха още от пресцентъра на община Горна Оряховица.  



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов