121 300 посетили Софийската опера през 2014 г.

Много гости от чужбина и столичани посетиха спектаклите на открито на площад "Св. Александър Невски"

Със 121 300 зрители Софийската опера и балет е изпратила 2014 г.

Това е увеличение с 33,1% спрямо предходната 2013 година. Общо 406 пъти артистите от операта и балета са заставали пред своята публика на спектакли през отминаващата година - с 65,7 % повече от 2013.

Резкият скок в броя на представленията се дължи най-вече на превърналите се в хит за най-младите зрители Концерти за бебоци - общо 130 от януари досега. С тази нова форма за привличане на публика практически отпадна съществувалата до този момент долна възрастова граница - в новооткритата зала „Бебоци" заедно със своите родители, баби и дядовци вече се забавляват и зрители от 0-3 години.

161 са оперните, балетни и детски спектакли, изиграни през годината на Голямата сцена на първия ни оперен театър, което е с 6,8 % повече от 2013 г. 17 гастрола са осъществени от артистите на Софийската опера и балет тази година. Нараснали приходи и увеличена средна цена на билетите са други важни характеристики на отминаващата 2014 г. за театъра.

Интересни 7 премиерни заглавия и много гостуващи наши и чужди артисти привлякоха публика от близки и далечни държави. Зрители от 11 страни от 4 континента събра повторното изпълнение на „Пръстенът на нибелунга" от Рихард Вагнер от 23-29 юли, като доайен сред вагнерианците се оказа 97-годишната Върна Парино от Сан Франциско. Тя бе прелетяла океана, за да изгледа за 76-ти пъти любимото си оперно произведение.

Много гости от чужбина и столичани посетиха спектаклите на открито на площад "Св. Александър Невски" на „Борис Годунов" от Мусоргски. Монументалната постановка на Пламен Карталов бе посветена на 100-годишнината на Борис Христов, 85 години от рождението на Николай Гяуров, с нея бе почетен и отишлият си неотдавна Никола Гюзелев.

Стотният юбилей на оперната легенда Борис Христов бе отбелязан и с други знакови заглавия от неговия репертоар като „Аида", „Набуко" и „Фиделио". В „Дон Карлос" в ролята на Филип II гостуваха две звездни имена - Феручо Фурлането и Карло Коломбара. Борис Христов бе почетен и с гала-концерт „Мечтаното завръщане в Софийската опера" в деня на неговото рождение, с научна конференция в БАН и с фотоизложба, посветена на живота и творчеството му.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов