Велико Търново е сред 5-те родни града с най-ниска безработица

Животът

24-12-2014, 07:09

Снимка:

Velikotarnovoutre

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

287 работни места стоят незаети и за тях така и не могот да се намерят кадри, информира шефът на дирекция „Бюро по труда” Обрешко Нечев, цитиран от вестник "Борба". Някои от позициите са неатрактивни по отношение на заплащане и условия на труд, но имало и такива, които изискват точно определени специалисти, които липсвали на пазара на труда.
Работниците се разглезиха, а работодателите станаха по-изискващи за парите, които предлагат, коментира разминаването между търсене и предлагане на работна ръка Обрешко Нечев.
Велико Търново е сред петте града у нас с най-ниски равнища на безработицата. За едно работно място през ноември са се конкурирали 9 безработни, а предходния месец натискът върху пазара на труда е бил 8:1.
Като областен център пък сме осми. За ноември нивото на безработицата в старопрестолния град е 5, 3 на сто и бележи лек ръст с 0, 1 процентни пункта за месец, но сравнено със същия период на миналата година, безработните са намалели с повече от 12 на сто, посочи инж. Нечев. За областта безработицата е 10% при средно ниво за страната от 10, 8%.
За подпис на борсата през ноември са ходили 3577 безработни от Велико Търново, Елена и Златарица. В двете балкански общини безработицата остава в пъти над средните нива за страната - всеки пети е безработен в Елена, а в Златарица равнището е 40, 5%.
17, 3 на сто е младежката безработица, понижението е с 0, 6%. Всеки трети в регистрите на трудовата борса във Велико Търново е в предпенсионна възраст, а това са хората, които най-трудно си намират работа, коментира Обрешко Нечев.
Новорегистрираните безработни са основно хора, които са загубили работата си по други градове на страната или прибрали се без препитание гурбетчии. През ноември на борсата са се записали 36 души, завърнали се от чужбина, и 325 с прекратени договори от различни краища на България. Услугите и индустрията са основният генератор на безработни.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов