Скандално уволнен шеф на затвора в Бургас се връща на поста


С решение от днес ВАС е обявил за нищожна заповедта за уволнението на Деян Костов като шеф на бургаския затвор.
Решението е на 5-членен състав и е окончателно, пише 24 часа. То е достатъчно основание Костов да се върне на предишното си място, което бе принуден да напусне след внезапна проверка и скандал през лятото на 2012 г. Това обаче не става автоматично, трябва да подаде заявление за възстановяване, уточняват юристи.
Магистратите от 5-членката на ВАС са преценили, че заповедта е издадена в нарушение на закона.
“Оспорената пред първата инстанция заповед е подписана от заместник – министър Велина Тодорова съгласно заповед за заместване № ЛС-04-1331 от 15 август 2012 год., както е отбелязано на печата, поставен в края на обжалваната заповед. Видно от съдържанието на печата, с цитираната заповед на заместник – министър Велина Тодорова е възложено да замества министъра на правосъдието от 16 август 2012 год. до 19 август 2012 год. Посочената заповед за заместване № ЛС-04-1331 от 15 август 2012 год. на министъра на правосъдието не е представена по делото, нито са представени доказателства относно конкретните обстоятелства за отсъствието, за да се направи извод, че действително на посочените дати министърът на правосъдието е възпрепятстван да изпълнява правомощията си. С оглед на така установеното настоящият петчленен съдебен състав приема, че обжалваната заповед е нищожна като издадена от лице, което няма материална компетентност за това”, се казва в решението на съда.
Повече от 10 години Костов отговаряше за реда в един от най-тежките затвори в страната, но след внезапна проверка през лятото на 2012 г. беше отстранен, а малко след това срещу него започна разследване.
Първоначално се смяташе, че Костов ще бъде подведен под отговорност за намирането на забранени вещи в килиите на затворници, смятани за ВИП. Самият затворнически шеф по време на управлението си неведнъж е оповестявал разкрития, свързани в вкарването на дрога и мобилни телефони над решетките. В затвора дори имаше “експозиция” на иззети от пандизчиите трофеи.
Обвинението се оказа за престъпление по служба и падна на първа инстанция. Прокуратурата обаче обжалва и съдебният спор ще продължи в Апелативен съд. Междувременно Костов може да се върне на стола си. Той отказа да коментира на този етап какви са намеренията му.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов