Русенски приют е изправен на ръба на оцеляването

В приюта „Добрият самарянин” подслон намират повече от 60 бездомни хора

Как ще оцелеят през следващата година? Това е проблемът, пред който са изправени от приюта за бездомници „Добрият самарянин” в Русе. Бюджетът им е орязан с близо 63% с решение на Министерския съвет и от ръководството му се притесняват, че няма да могат да осигуряват на бездомните хора храна, особено през зимните месеци, предаде БНТ.

В приюта „Добрият самарянин” в Русе подслон намират повече от 60 бездомни хора. Те нямат близки, най-често се изхранват от контейнерите, повечето са болни. Особено през зимните месеци за тях това е единствената възможност да оцелеят – да имат покрив и топла храна. 

В приюта има болни хора – с физически и психически заболявания, голяма част от тях са и асоциални. След орязването на бюджета от приюта се чудят как ще се грижат за тях, защото са били принудени да съкратят 6 души персонал.

„И занапред все по-малко болни хора можем да гледаме, те изискват повече грижи, повече персонал, санитари, а ние точно двама санитари съкратихме”, заяви Мартин Николов, управител на приюта.

За да се направят икономии, в приюта са намалили и заплатите на персонала. От Нова година обаче няма да има и пари за храна.

„Общината ни помага като сме прехвърлили пенсионерите на социалния патронаж. Храната е твърде голямо перо и при новия бюджет няма как да се получи и се надяваме на централно ниво да се направи нещо”, обясни Николов.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов