Павлова: България няма да загуби нито лев по ОП „Регионално развитие” за 2014 г.

Към днешна дата са усвоени 75 % от средствата, увери министърът

От общ бюджет от 3,1 милиарда лева по ОП „Регионално развитие” 2007-2013 г. към днешна дата имаме усвояване на 75 % от средствата. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова на заседание на Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление.


„Ще зависи от общите ни усилия и тези на бенефициентите да усвоим и оставащите средства, включително и 26 високорискови проекта”, обясни тя.
Павлова подчерта, че към края на тази година сумата, която е трябвало да бъде разплатена, е над половин милиард лева. Тя припомни, че средствата по тази програма по-рано са били спрени, заради което е имало забавяне на проекти, но въпреки това плащанията по тях е трябвало да се случат. „Само през декември успяхме да разплатим над 90 млн. лева по програмата. България няма да загуби нито един лев по ОП „Регионално развитие” за 2014 г.”, увери министър Павлова.


Тя уточни, че до края на ноември е трябвало да представят на одиторите на ЕК проверките по спрените оси 1 и 3. „Проверките ги приключихме, показахме къде са грешките и какъв е процентът им. ЕК направи одит, който завърши с положителна оценка за действията ни. През януари очакваме да получим и окончателния одитен доклад и се надяваме още януари ЕК да отблокира изцяло средствата по програмата. През декември очакваме по останалите приоритетни оси да дойдат и останалите възстановени средства”, посочи Лиляна Павлова.
Във връзка със Северната скоростна тангента министър Павлова обясни, че по проекта има издадено разрешение за строеж, но по него не се строи заради проблема с отчуждаванията на имоти. По думите й има внесен пакет от документи в Министерски съвет, като целта е да се даде мандат на председателя на УС на Агенция „Пътна инфраструктура” инж. Лазар Лазаров да води разговори с жалбоподателите, за да се стигне до съгласие за извънсъдебно споразумение.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов