Феноменът „професия безработен” вече и в Русенско

Мисия

18-12-2014, 07:12

Снимка:

Областна администрация - Русе

Автор:

Ruseutre

Всичко от Автора

Областният съвет за тристранно сътрудничество дискутира проблемите на безработицата в Русенско

Проблемите на безработицата и заетостта в Русенско дискутира в сряда областният съвет за тристранно сътрудничество. Основна тема беше картината на безработицата и пазарът на труда в областта. В заседанието участваха представители на работодателски и синдикални организации.

Запазване на установеното по-ниско ниво на равнището на регистрираната безработица спрямо средното за страната - 9,7%, при 11,2% за страната и запазване на трайно установените и задълбочаващите се различия в нивото на равнището на регистрираната безработица по общини в областта - от 4,8% в Русе до 42,4% във Ветово. Това са изводите, които бяха направени по време на срещата, съобщава БНР.

В последващата дискусия между работодатели, синдикати и представители на държавни институции отново се коментира наболялата тема за несъответствията между изискванията на бизнеса и обучението, което образованието предлага. Беше изразено опасение, че и в България започва да се наблюдава феномена „професия безработен” – хора, които предпочитат да вземат помощи за безработни от бюрата по труда, вместо реално да започнат работа.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов