Местят казанлъшката библиотека "Искра" в нова сграда

Читалището, с което делят покрив, иска непосилен наем


Общинските съветници в Казанлък взеха решение за преместване на Общинска библиотека „Искра“ в нова сграда, собственост на общината. Предстои кметът Галина Стоянова да възложи изработване на инвестиционни проекти за промяна по време на строителство на въпросния имот от „ Магазини, зала и офиси“ в „Библиотека“. Кметът ще трябва да предвиди и средства за преобразуването на имота и оборудване за преместване на библиотеката по бюджета на Община Казанлък за 2015г.

Според доклад на директора на библиотеката Анна Кожухарова, проблемите със сградния фонд възникнали в резултат на претенциите за наем на НЧ „Искра“, с което обитават една сграда.

През 1995 година читалището се сдобива с нотариален акт за сградата, като интересите на библиотеката остават незащитени. През април 2012 година от читалището е предявено искане за наем в размер на 114 404 лв. През 2014г. следва ново искане за наем от 355 050 лв. за периода 10 април 2012г. – 10 юли 2014. Последното писмо получено в библиотеката, с което се настоява тя да предложи вариант за погасяване на наема към читалището е от 13 ноември тази година, като към 10 ноември 2014г. искана сума възлиза на 407 650 лв.

„Всички тези претенции остро поставят нуждата от намиране на подходяща сграда за ОБ „Искра“, се посочва в мотивите на кмета Галина Стоянова.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов