Московски ще открие сградата на БУЛРИС в Русе

Проектът се финансира със средства на ЕС

Сградата на БУЛРИС в Русе, в която се намира центърът за управление на Речната информационна система, ще бъде открита официално в четвъртък.

На церемонията ще присъства министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски.

Общата стойност на инвестицията е близо 6 000 000 лв. Изграждането на центъра за речни информационни услуги в Русе е част от дейностите, попадащи в обхвата на фаза 2, лот 1 от проекта „Създаване на речна информационна система в българската част на река Дунав – БУЛРИС”, информира Дарик.

Проектът се финансира със средства на ЕС. Бенефициент е Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура”. Изграждането на българска речна информационна система в бъдеще ще трябва да се хармонизира със системите на останалите държави по поречието на Дунав.

БУЛРИС ще събира, обработва, контролира и разпространява геодезични, хидрографични, морфологични, хидрологични, метеорологични и статистически данни, които се отнасят до корабоплаването по река Дунав.

Информацията ще се използва да се преодоляват трудностите при преминаване на критичните участъци и да се повишаване нивото на безопасност на корабоплаването.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов