16 души преминаха курсове за водни спасители, организирани от БЧК-Русе

През годината благодарение на добрата превантивна дейност няма трагични водни инциденти

През 2014 година 16 души преминаха курсове за водни спасители за плувни басейни, организирани от БЧК - Русе. 40 водни спасители са се явили на изпит за заверка на талона си за правоспособност. Курсът се провежда веднъж годишно, използвайки закрития басейн на Професионална гимназия по речно корабостроене и корабоплаване.

Независимо от нарастването на броя на обучените спасители, прави впечатление все по-слабата предварителна плувна подготовка на кандидати за водни спасители, както и финансовите затруднения пред част от кандидатите да участват в курсовете, макар че притежават необходимите качества и умения. Нивото на подготовката на спасителите е много добро, комисията, която ги оценява е безкомпромисна и по тези причини търсенето на обучени български спасители по целия свят е практика.

Ежегодно в изпълнение на заповед на кмета на Община Русе, представител на ОС на БЧК – Русе взема участие в комисията за проверка на водните площи определени за къпане и плуване.

Поради влошените качества на водата, река Дунав е негодна за къпане и плуване, което се установява след периодични анализи на водата от здравните власти и е наложена забрана водата на реката да се ползва за къпане и плуване, информира Русеинфо. Именно по тази причина не е възможно разкриването на охраняеми плажове по поречието. Учудващи са твърденията на местните власти, че въпрос на време е концесионирането и разкриването на такива плажове. Всички имаме желание да ползваме за отдих водите на реката, но компромис със здравето не бива да се допуска.

Липсва също така и съвременна нормативна база, уреждаща въпроса с правата на водните спасители в тяхната дейност, както и задълженията на концесионерите за оборудване и ефективна дейност на водно-спасителните постове, независимо че от няколко години проект за такава наредба е обект на съгласувателни процедури между различни министерства.

През годината благодарение на добрата превантивна дейност няма трагични водни инциденти, съобщава ruseinfo.net.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов