Лиляна Павлова: Над 750 проекта са реализирани в страната по ОП „Регионално развитие” 2007-2013 г.

С европейски средства са ремонтирани 984 учебни заведения, детски градини и културни институции

Над 750 проекта са реализирани със средства по Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 г. досега в цялата страна. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова по време на годишната информационна конференция на ОП „Регионално развитие” 2007-2013 г., която се проведе в София, съобщиха от пресцнетъра на министерството. Участие във форума взеха Витория Алиата ДиВилафранка  – директор на дирекция „Изграждане на административен капацитет в Югоизточна Европа” на ГД „Регионална и урбанистична политика” на ЕК, кметът на София Йорданка Фандъкова и зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова.
Министър Лиляна Павлова посочи, че с европейски средства, благодарение на програмата, са ремонтирани 984 учебни заведения, детски градини и културни институции.
По програмата са рехабилитирани 1023 км републикански пътища от II и III клас. Социализирани и консервирани са 72 културно-исторически забележителности, които се радват на голям посетителски интерес. Изпълняват се 7 големи проекта за интегриран градски транспорт за 500 млн. евро. Реализирани са десетки проекти за социални заведения.  
„Въпреки успехите на програмата, 2014 г. не бе лека за нея, защото имаме частично спиране на средствата от страна на ЕС”, подчерта Павлова. По думите й това не бива да ни отчайва, а да ни мобилизира, за да бъдат възстановени максимално бързо плащанията. В тази връзка министърът отбеляза, че до края на годината със средства от бюджета ще бъдат извършени максимален брой разплащания, за да се минимизират загубите по програмата.  Павлова акцентира и върху другия важен ангажимент – да приключим успешно преговорите по новата Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 г. „До средата на новата година трябва да приключим процедурата, която е дълъг процес по съгласуване на текстове, на дейности и приоритети, да направим необходимото да започне усвояването на новите 3,1 млрд. лв. от новият бюджет по програмата, за да не загубим или върнем нито едно евро”, каза Лиляна Павлова.
Зам.-министър Деница Николова представи напредъка по програмата. Тя припомни, че ОП „Регионално развитие” 2007-2013 г. е договорена на над 100%, а разплащанията до момента възлизат на 75%. До края на годината обаче този процент ще се увеличи.
Зам.-министърът информира, че е постигната договореност с ЕК при наличие на спестени средства да се финансират още проекти до края на април 2015 . „Имаме достатъчно резервни проекти, които да предложим, но е важно условие по тях бенефициентите да имат избран изпълнител”, обясни Николова. Можем да кандидатстваме с резервни проекти по осите „Зелена и достъпна градска среда”, ремонт на пътища, интегриран градски транспорт, социални жилища в общините и здравеопазване. Николова съобщи, че под риск в края на годината са 106 млн. евро. Най-сериозно забавяне има по втора приоритетна ос, което ще се навакса с проекта за Северната скоростна тангента, който се очаква да започне в началото на 2015 г.
Министър Лиляна Павлова и кметът на София Йорданка Фандъкова връчиха и традиционните награди за най-добри бенефициенти, изпълнили проекти по ОПРР и медии, допринесли най-много за представянето на програмата в четири категории.
Награди в категорията „Социална инфраструктура” получиха общините Пловдив, Търговище, Пещера, Червен бряг и Самоков, за изградени центрове за деца от семеен тип. В категорията за най-атрактивна туристическа атракция бяха отличени общините: Бургас – за проекта остров „Св. Анастасия”, Габрово – за интегрирания проект за развитие на културно историческото наследство, Ивайловград – за антична вила „Армира”, Ракитово – за палеонтоложкото жилище в Дорково. В третата категория за достъпна градска среда бяха отличени община Русе, град Добрич и Пазарджик.
Медиите, които получиха награди, са: БНТ, Нова телевизия, БТВ, Телевизия „Европа”, Българско национално радио, Дарик радио  и „Зенит Адвъртайзинг Енд Комюникейшънс”.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)