18 български проекта кандидатстват в инвестиционния план на ЕК

Мисия

10-12-2014, 06:00

Снимка:

zase.mk

Автор:

Ruseutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Българските общини чакат 154 млн. лв. по европроекти

Високоскоростния път Русе-Велико Търново и жп линията Русе-Варна попадат в пъвоначалната селекция

18 български проекта фигурират в представения днес предварителен доклад по новия инвестиционен план на Европейската комисия. Той включва общо 2000 потенциални проекта в 28-те страни-членки на обща стойност 1,3 трилиона евро. Българските са за поне 3,5 милиарда евро, включването им в предварителния списък обаче все още не е гаранция за финансиране.

България попада в първоначалната селекция с магистралата София - Калотина, високоскоростните пътища Видин - Ботевград и Русе - Велико Търново, жп линиите Карнобат - Синдел и Русе - Варна, както и с проекти за подобряване на водоснабдяването в 40 общини, иновативни технологии за преработка на отпадъци в 3 региона, закриване и рекултивация на сметища в 9 общини и младежко предприемачество. В списъка е и националната програма за енергийна ефективност на жилищните сгради. Сред българските проекти има и седем на Електроенергийния системен оператор – за обновяване на мрежата и изграждане на междусистемни връзки. За част от проектите обаче в разпространения днес доклад не е посочена стойността на необходимата инвестиция – така че средствата, които България има шанс да получи, са повече от 3,5 милиарда евро.

Планът за стратегически инвестиции на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер има за основна цел да стимулира икономическия растеж и заетостта и си поставя задачата да мобилизира инвестиции на стойност поне 315 милиарда евро. Той ще бъде подробно обсъден на предстоящата в края на следващата седмица среща на върха.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен