Филип Венков от Русе търси помощ от "Българската Коледа"

Родителите на момчето са обнадеждени и силно вярват в неговото здраве

Разкъсана аорта на 15-годишния Филип Венков е причина той и родителите му да потърсят помощ от инициативата "Българската Коледа", съобщава БНР.
Случаят на Филип е единствен у нас.

Разкъсана аорта налага спешното приемане на 15-годишния Филип в Националната кардиологична болница в София. Вече три месеца детето преминава през различни интервенции, които целят да стабилизират живота му. В момента Филип диша през трахеостома и има поставени стендове. Той е първото дете в България с подобни симптоми.

Момчето се нуждае от генетични изследвания, които да открият причината за неговото състояние. На този етап той е стабилизиран. Въпреки, че не може да се движи самостоятелно и е физически отслабнал.

Едно от нещата, които най-много го натъжават обаче е, че е пропуснал началото на учебната година в Русенската гимназия.

"Досега растеше нормално като всички деца, спортуваше, ходеше на училище. Добър ученик е. Стана така, че вечерта получи болки в крака, схвана му се гърба, парализира се. Извикахме линейка и отидохме по спешност в Русенската болница. Оказа се, че има разкъсване на доминалната аорта - тази, която снабдява с кръв стомаха. По спешност извикаха доц.Иво Петров, на когото сме много благодарни, защото спаси живота на Филип. Доц.Петров заедно с лекарите от Национална кардиологична болница извършиха животоспасяваща операция и поставиха импланта в стомаха му. След това обаче Филип получи друг проблем - запуши се артерията, която снабдява левия бъбрек с кръв. След две седмици направиха изследвания и се опитаха да я отпушат. Мина време, оказа се, че детето ми има и разкъсване на гръдната аорта. Заболяването му е такова, че на едно място се оправя, а на друго се разкъсва. За момента Филип е първото дете с подобно заболяване в България, а казват и в света. Не могат да ни кажат точно от какво се получават разкъсванията. Необходимо е да се направят генетични изследвания на три етапа за да се разбере причината. Цената на изследванията е от порядъка на 1500-2000 лева. От тях ще се разбере каква профилактика е необходима, как ще живее Филип занапред", споделя Пламена Стефанова, майка на Филип.

Родителите на момчето са обнадеждени и силно вярват в неговото здраве. Една от надеждите им е чрез средства от Българската коледа Филип да остане в кариологичната болница до окончателното му излекуване.

"Гледаме позитивно, наблюдаваме лекарите. Те се грижат идеално за него, дават ни абсолютно цялата информация, която действително е обнадеждаваща за него. Мисля, че направиха абсолютно всичко възможно да му помогнат. И му помогнаха на този етап. Лекарите имат големи надежди за здравето на Филип. Техните надежди подкрепят нашите", споделя бащата на момчето Валери Маринов.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов