Софи Бертан, ЕК: Директива предвижда данъкоплатците да не участват във възстановяването на банки в криза

Портфейл

03-12-2014, 12:52

Снимка:

Bulgariautre

Автор:

Яница Танева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Експерти от ЕК дискутират банковата стабилност в България

Финансовата система трябва да бъде подпомогната – тя е гръбначният стълб на икономиката, катерогична е Бертан

Много милиарди евро са дадени като помощ на банки – над 400 млрд евро и гаранции над 1000 млрд евро. Това заяви Софи Бертан, ръководител „Държавна помощ за финансовите услуги“ в Генерална дирекция “Конкуренция” на Европейската комисия по време на международната конференция „Банкова стабилност“, организирана от Асоциация „Банка на годината“, предаде репортер на Bulgariautre. „Много е важно финансовата система да бъде подпомогната – тя е гръбначният стълб на икономиката. Почти всички страни подпомогнаха банковата си система – Гърция, Испания, Ирландия, Португалия, Белгия, Англоия, Люксембург и други.

В доста страни голама част от банковата система попада под държавна помощ. Тези, които най-много помагат са данъкоплатците, посочи Бертан и представи как действа механизмът на ЕК за подпомагане.

В Европейския съюз държавната помощ е збранена. Когато гледаме молба за държавна помощ, първо гледаме тя да е да запазване на финансовата стабилност на държавата. После гледаме животоспособността на банката, споделянето на отговорността между акционерите и конкурентноспособността на банката, посоми Софи Бертан и обясни че принципът за споделяне на тежестта е бил използван в Ирландия, Дания и Холандия.

В началото на 2015 година влиза в сила директива, чиято цел е участието на даннъкоплатците да се намали и те да не участват във възстаноявването на банки в криза. Идеята е да се изключи възможността данъкоплатци да подпомагат финансовия сектор. „Надявам се финансовият сектор да няма повече нужда от външна подкрепа, ако има нужда първо тя трябва да дойде от вътрешни средства и да се генерира от пазара, ако има нужда държавата ще сметне дали има нужда от помощ или не“, посочи още Софи Бертан от ЕК.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов