Осигуриха половината пари, нужни за изплащане на влоговете в КТБ

Другата част от сумата за гарантираните депозити ще бъде събрана утре

Половината от парите, нужни за изплащането на гарантираните депозити в КТБ, са осигурени, съобщи "24 Часа" по данни нафинансовото министерство.

Това е станало в понеделник, когато са били продадени ДЦК за 400 млн. евро. Книжата са едногодишни, а средната лихва по тях е 0,84%. Обемът на постъпилите поръчки е бил над 1,2 млрд. евро, което е три пъти по-голям от предложения нов дълг.

Разпределението на инвеститорите на аукциона е, както следва: банките придобиват 69,70% от книжата, пенсионните фондове - 21,79%, застрахователните дружества - 4,15%, договорни фондове и фондове за управление на активи - 3,19%, и други инвеститори-1,17%.

Другата част от сумата за гарантираните депозити в КТБ ще бъде събрана утре, когато по предложение на ведомството на Владислав Горанов БНБ ще предложи ДЦК пак за 400 млн. евро.

С левовата равностойност на двете емисии от близо 1,565 млрд. лв. ще се осигури попълване на недостига във Фонда за гарантиране на влоговете в банките. Парите трябва да са налични до утре, когато ще започне изплащането на гарантираните влогове от КТБ. Парите ще се плащат през 9 банки. Вложителите имат право на един безплатен превод, ако е до 100 000 лева, а за суми над тази таксата е 12 лв.

Ако вложител реши да изтегли парите си в брой, ще трябва да плати такса. За суми от 3000 лв. нагоре тя е 3 лв. плюс 0,2% за горницата над 3000 лв., ако се подаде заявка 2 дни преди тегленето. Ако е без заявката, се плащат 0,4% върху горницата.

На 8 декември е предвиден още един аукцион за 55 млн. Така през декември правителството ще изтегли нов дълг за 1,6 млрд. лв.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов